fbpx

Covid-19: Kako se lahko prilagodimo v podjetjih?

Deli objavo:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Trenutni izbruh novega koronavirusa je povzročil krizo, za katero si večina izmed nas niti predstavljala ni, da je možna. Države in mesta so v karantenah, letalski promet je ustavljen, svetovni borzni indeksi so se od februarskih rekordov oddaljili že za več kot 30 odstotkov. Vse to se odraža v čedalje večji paniki v podjetjih.

OHRANIMO BISTRO GLAVO

Kako doživljamo in kako se odzovemo na trenutno situacijo je odvisno od nas samih.

Lahko smo pretirano optimistični in verjamemo, da se bodo razmere zelo kmalu povsem umirile, ter da bo življene hitro spet “na starih tirih”. Če se motimo in v podjetju ne ukrepamo dovolj hitro, lahko to prinese grozljive posledice za naše poslovanje. 

Po drugi strani, pa se lahko odzovemo tudi pretirano negativno. Če se preveč prestrašimo in mislimo, da se bo svet popolnoma ustavil, lahko panično sprejemamo pretirane ukrepe. Prehitro se lahko na primer odločimo za sunkovito zmanjševanje stroškov in prezgodnje odpuščanje zaposlenih, s tem pa povsem zadušimo poslovanje.

Res je, da so trenutni časi krizni, a vseeno obstajajo razlogi za optimizem…

Ključno je, da kljub kaosu ravnamo premišljeno in ohranimo hladno kri. Za vsa podjetja je kritično, da se prilagodijo. S tem bi se najverjetneje strinjal tudi Charles Darwin, ki je zapisal, da “ne preživijo tisti, ki so najmočnejši ali najbolj inteligentni, temveč tisti, ki so se sposobni najbolj učinkovito prilagoditi na spremembe”.

Zanimivo je, da ravno zaradi prilagajanja v času kriz, vedno pride do različnih iznajdb, ki tako ali drugače vplivajo na cel svet. V času finančne krize, po letu 2008, sta tako npr. zrasli podjetji Airbnb in Uber.

Podjetniki moramo sprejeti negotovost, saj ne vemo, kaj nas čaka v prihodnjih tednih ali mesecih. Kako dolgo bo v veljavi prepoved gibanja? Koliko časa in za katere države bodo veljale prepovedi potovanj? Kako bo vse to vplivalo na naše poslovanje?

Pomembno je, da strateško načrtujemo, tako za pozitiven, kot tudi za negativen razplet dogodkov. Določimo si mejnike in za vsakega vnaprej pripravimo ukrepe. Tako bomo pri odločanju lahko bolj racionalni, saj bomo izločili nekonstruktivna čustva (npr. strah, zaskrbljenost).

Primer: 

Mejnik 1: Če nam v X dneh prodaja upade za Y %, bomo stroške znižali za Z. Znižali jih bomo tako, da …

KAJ POTREBUJEJO NAŠE STRANKE?

Razmisliti moramo, kako koronavirus vpliva na naše stranke. 

To je v veliki meri odvisno od panoge, v kateri delamo. Ugotoviti moramo, kaj je tisto, kar naše stranke trenutno skrbi in kako jim lahko pomagamo. V B2B segmentu so, na primer, še posebej pomembne skrbi, povezane z motnjo dobave surovin in z omejitvami potovanj ter nasploh negotovost na finančnih trgih.

Oblikovati moramo strategijo o tem, kako bomo dostopali do strank in kako lahko svoje izdelke ali storitve, prilagodimo tako, da naslovimo težave, s katerimi se zaradi epidemije, soočajo naše stranke, ter ustrezno prilagodimo svoje prodajne nagovore in oglaševalske kampanje. 

Na Kitajskem se je, na primer, veliko restavracij zaradi upada obiska odločilo svojo ponudbo dostavljati na dom. Veliko fitnes in wellnes centrov se odloča za tečaje preko livestream-inga in tako ljudem omogoča vodeno vadbo kar od doma. Konference in sestanki se odvijajo preko video klicev.

KJE SMO SE ZNAŠLI?

Veliko podjetij se je znašlo v situaciji, ko morajo, za to, da si zagotovijo preživetje in obstoj na trgu, čimprej obrniti zaloge. Slednje pa je precejšnji izziv, saj so jim onemogočene ustaljene poti do kupcev.

Sočasno bodo tudi kupci morali poiskati nove prodajne poti, saj bodo, kljub nastali situaciji, še naprej želeli kupovati (npr. živila, izdelke za prosti čas, rekreacijo, kozmetiko, belo tehniko, računalnike, …).

Posel se bo kljub koronavirusu, odvijal naprej, verjetno pa se bo večji del preselil na splet. Za podjetja tako nastajajo nove priložnosti!

Uspešno se bodo lahko prilagodila, če bodo svoje izdelke kupcem ponujala preko spleta, pa četudi jim je to v preteklosti predstavljajo le majhen delež prodaje.

Nekaterim bo s povečanjem svojega oglaševalskega proračuna na spletu, v času ko se veliko podjetij odloča za zmanjševanje stroškov, uspelo celo povečati svoje tržne deleže.

KAJ LAHKO NAREDIMO?

Razmisliti moramo, kako si lahko v tem času pomagamo z različnimi digitalnimi orodji.

Vprašajte se…

  • Ali lahko s pomočjo spletnega oglaševanje povečate prodajo preko spleta? 
  • Ali lahko osebne sestanke prestavite na digitalne platforme? 
  • Kaj lahko storite, če je večina vašega oglaševalskega proračuna namenjena sejmom, ki pa so trenutno odpovedani? Obstaja alternativa?
  • Ali lahko svojim zaposlenim omogočimo delo od doma?

Pomagamo si lahko z orodji, kot so: Skype, Slack (komunikacija znotraj podjetja), Zoom (odlično orodje za video konference), Zapier (omogoča avtomatizacijo delovnih procesov), Trello (omogoča da celotna ekipa ustvarja, oblikuje in dodeljuje naloge).

Kako se bo vse skupaj končalo?

Tako kot vse krize do zdaj. Tudi to bomo preživeli. Vprašanje je le, kakšni bomo na koncu. Morda se bomo oklepali prijemov, ki smo jih uporabljali do sedaj ali pa ta čas raje izkoristili za preobrazbo, ter tako naše vrednote in vizijo izboljšali. Ne glede na to, kakšno podjetje imate danes, bo po krizi zelo verjetno nekoliko spremenjeno.

Se bomo uspeli prilagoditi in postali boljši?