fbpx

Izdelava videa

Deli objavo:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Izdelava videa poteka v več korakih, ki se med sabo dopolnjujejo. Prva faza je pred-produkcija, to je čas ko se načrtuje kako bo izdelava videa potekala. V tem delu se z naročnikom dobimo na krajšem sestanku, kjer se podrobneje seznanimo z produktom oziroma storitvijo, ki ga bomo v videu predstavili. Po sestanku se naša ekipa dobi na krajšem brainstorming-u kjer razmislimo o tem kako bomo video zasnovali.  Glede na naravo izdelka in na to, kdo je v naši ciljni skupini oblikujemo scenarij in sporočilo, ki ga želimo prenesti naprej. Izdelava videa se v tem procesu načrtuje kar nekaj časa, saj premišljujemo tudi o tem kako bomo izkoristili prizorišče snemanja in katere snemalne kote bomo izbrali. S scenarijem in načrtom snemanja se mora strinjati vsa ekipa oziroma vsaj večina, preden se ga pošlje v pregled naročniku. Ko je tudi naročnik zadovoljen se lahko izdelava videa preseli v naslednjo fazo.

Z naročnikom se dogovorimo za dan snemanja in mu vnaprej pošljemo morebiten tekst. Izdelava videa se precej olajša v kolikor vsi prisotni snemalci kraj snemanja že poznajo in na dan snemanja točno vedo katere kadre izbrati za najboljši izkoristek. Na kraju snemanja se postavijo luči za izboljšanje osvetlitve in snemanje se lahko začne. Na tej točki se posname velika količina materiala za obdelavo. Pomembno je, da tudi na dan snemanja pridemo odprti za nove ideje, saj velikokrat med snemanjem pridemo do kakšne nove zamislice kako bi se lotili snemanja in posnamemo dobre dodatne kadre na katere prej nismo niti pomislili. Izdelava videa je fleksibilna storitev in tako se je moramo tudi lotiti. To velja zlasti kadar snemamo dogodek na katerem je prisotno večje število ljudi, saj je v tem primeru večja verjetnost da se bo zgodilo kaj nepredvidljivega. Scenarija se ni potrebno držati čisto strogo saj lahko med snemanjem ugotovimo, da bi nekatere stvari še bolje popestrile celoten posnetek.

Trajanje snemanja je odvisno od zahtevnosti in dinamičnosti video posnetka. Izdelava videa je zelo enostavna v kolikor je glavni motiv posnetka pričevanje naročnika ali preteklih strank, saj je pri snemanju teh posnetkov kamera pri miru in navadno prikazuje zgolj en oziroma dva kadra. Pri teh posnetkih je tudi montaža precej preprosta, saj je navadno potrebno le zvezati zvok s sliko, po potrebi dodati glasbo in animacije. Bolj zahtevni in nam ljubši so kreativni in dinamični videoposnetki, ki prikazujejo produkt oziroma storitev v akciji. Pred kratkim smo posneli takšen video za Pasji Vrtec Ljubljana in v tem videu smo lahko prikazali več akcije. Izdelava videa je potekala več ur, v katerih smo snemali pse med igro in raziskovanjem novega okolja. Po koncu snemanja je imel montažer na voljo več ur zabavnih posnetkov psov in je med njimi izbral najboljše kadre, ki zgodbo lepo dopolnjujejo. V videu se prepleta pričevanje lastnika Pasjega Vrtca, posnetki psov v akciji in prostorov po katerih se lahko gibljejo, tako v kratkem času predstavimo najbolj bistvene stvari. Kamero smo spustili na višino psov, tako da bi si lastniki čim lažje predstavljali kako se bodo njihovi psi počutili v novem okolju. Z Video posnetkom lahko prenesemo sporočilo, ki ga zgolj s fotografijami ne bi mogli.

Snemanje poteka dokler z posnetim materialom nismo povsem zadovoljni. Že med potekom snemanja se material pregleduje in analizira, da vidimo v kolikor bo potrebno načrt snemanja spremeniti oziroma prilagoditi. Lahko se recimo zgodi da nam jo zagode vreme in se kot svetlobe spremeni tako, da moramo temu prilagoditi snemalne kadre. Izdelava videa je tako med korakom snemanja podvržena številnim nepredvidljivim razmeram. Prav zato je na tej točki pomembna izkušenost in prilagodljivost snemalne ekipe.

Izdelava videa preide v tretjo fazo po zaključku snemanja. Takrat se začne post-produkcija oziroma video montaža. Na tej točki moramo vse te ure posnetega materiala povezati v neko povezano celoto.  Tu se navadno zmontira videoposnetke v več video posnetkov, ki so namenjeni različnim namenom. Krajše videoposnetke se izdela za oglaševanje prek socialnih omrežij, daljše video posnetke pa navadno pripravimo za vsebino na spletnih straneh naročnika. Po želji se izdelava videa lahko dodatno prilagodi naročnikovim željam in potrebam. Montažer video zloži skupaj po delih in doda glasbo in po želji tudi animacije. Tu pripravi nekaj različnih verzij, ki jih nato pošlje v pregled ekipi Single-Digital. Ekipa si video posnetke skupaj pogleda in izbere tistega, ki se jim zdi najboljši. V kolikor je potrebno ga pošljejo nazaj v montažo, da se ga popravi oziroma prilagodi. Ko smo s to verzijo zadovoljni se jo pošlje v pregled naročniku. Tu upoštevamo še njegove želje in video prilagodimo tako da smo z njim povsem zadovoljni. Ko je video všeč vsem je pripravljen na objavo.

 

Izdelava videa  za naročnika ob prvem naročilu poteka malce dlje, saj moramo produkt oziroma storitev, ki se jo predstavlja dodobra spoznati da jo lahko prikažemo v najboljši možni luči.  Kasneje postane vse skupaj bolj rutinsko in vse skupaj poteka precej hitreje. Navadno se za uporabo te storitve dogovorimo skoraj z vsemi naročniki, saj je video medij, ki dodatno poživi in predstavi vsako oglaševalsko kampanjo. Zato je izdelava videa ena od ključnih storitev v naši ponudbi.