fbpx

Snemanje dogodka

Deli objavo:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

V sklopu video produkcije v našem podjetju ponujamo tudi storitev snemanje dogodka. Nekateri naši naročniki si zaželijo, da bi posneli in pripravili reportažo o nekem sejmu, konferenci oziroma drugem poslovnem dogodku. Po želji naročnika lahko pripravimo krajšo predstavitev dogodka, na katerem bomo gledalcem prenesli sporočila dogodka in poskušali doživetje predstaviti tudi tistim, ki se dogodka niso udeležili. V sklopu naših storitev pa ponujamo tudi snemanje osebnih dogodkov, kot je na primer poroka.

Kot smo omenili že v prejšnjem blogu, video posnetki so trenutno najbolj priljubljen medij za prenos informacij. Prav zato je snemanje dogodka racionalna odločitev za večino dogodkov, ki jih organizirajo podjetja. Na ta način najlažje ljudem v ciljni skupini sporočamo kaj se je na dogodku dogajalo in jih spodbudimo k temu, da se našega naslednjega dogodka udeležijo. Poslovni dogodki so kot nalašč za snemanje videov, saj lahko z video reportažo dogodka krepko razširimo število ljudi, ki jih bo naše sporočilo doseglo. Z njimi ljudem predstavimo naša sporočila in se na ta način približamo naši publiki.

Snemanje dogodka ima svoje posebne značilnosti. Navadno je nek element v centru pozornosti, hkrati pa mora naša kamera zajeti tudi občinstvo oziroma ostale ljudi, ki sodelujejo na dogodku da se prikaže prava atmosfera. Menjava med tema elementoma mora biti naravna in ljudem čim bolje predstaviti izkušnjo dogodka. Cilj teh posnetkov je da se gledalec počuti, kot da bi spremljal dogodek v živo. Prav zato je pomembno, da se o točnem poteku in lokaciji dogodka pogovorimo predhodno, da lahko čim bolje izkoristimo snemalni prostor. V primeru dogodkov na odprtem pripravimo plan snemanja za več različnih vremenskih razmer in se potem prilagodimo naravi na dan dogodka.

Snemanje dogodka poteka v več fazah. Najprej je na vrsti pred-produkcija, v temu delu snemalnega postopka se pripravi zasnova samega posnetka. Najprej opravimo pogovor z naročnikom, kjer nam podrobneje predstavi potek dogodka in namen videoposnetka. Prav tako se opravi ogled lokacije dogodka, kjer si naši snemalci podrobneje ogledajo snemalni prostor. Na podlagi prejetih informacij se nato pripravi ogrodje načrta postavitve kamer in scenarija. Naročnik nas lahko obvesti o morebitnih podrobnostih na katere morajo biti naši snemalci še prav posebej pozorni, da jih zagotovo ujamejo na kamero. Naša izkušena ekipa se z naročnikom uskladi o poteku snemanja, ta proces poteka dokler nismo oboji zadovoljni z predvidenim potekom.

Naslednji korak pri snemanju dogodka je produkcija. To je glavni del tega procesa, saj se v tem delu ustvarja material, ki ga bomo uporabili v videu. Med tem delom se posname večje število materiala. Tu se sicer držimo prej zastavljenega scenarija, hkrati pa naši snemalci pazljivo spremljajo potek dogodka in iščejo zanimive dodatne vsebine, ki bi jih lahko dodali v video. Nepredvidljive situacije se na dogodkih z večjem številom ljudi dogajajo ne glede na to kako dobro organizirani so. Prav zato je pomembno, da snemanje dogodka opravljajo snemalci, ki se takim situacijam uspešno prilagajajo in jih lahko izkoristijo v svoj prid. Naša moderna snemalna oprema nam omogoča snemanje še tako zahtevnih in dinamičnih pripetljajev, ki se lahko na prireditvah zgodijo.

Ko snemanje dogodka zaključimo imamo na voljo ogromno količino materiala, ki pa je brez prave organizacije in montaže nepregleden in preobsežen. Tu nastopi tretja faza priprave video posnetka – post-produkcija. Še tako dobri posnetki ne pridejo do pravega izraza v kolikor niso pred tem profesionalno obdelani. V tej fazi se glede na naročnikove želje in naš navdih uredi in obdela video material v primerno dolžino in format. Posnetek se obdela zvočno, po želji se dodajo tudi animacije in podobni učinki. Video je pripravljen na ogled in je poslan naročniku v pregled. V kolikor ima naročnik kakšne dodatne želje po spremembi mu z veseljem ustrežemo.

Seveda pa se marsikdaj tu naše sodelovanje z naročnikom ne konča. Pogosto so video posnetki, ki jih pripravimo snemani zato, da bi se uporabili v komercialne namene. Naročniku dober video posnetek ne pomaga prav dosti v kolikor z njim ne more doseči svoje ciljne publike. V naši agenciji je video produkcija navadno zgolj del postavitve digitalne strategije za podjetja. Snemanje dogodka je pogosto le vstopna točka in prva stopnja uspešnega sodelovanja z našimi partnerji. Skozi potek snemanja naša ekipa podrobno spozna poslanstvo in vizijo naročnikovega podjetja in pogosto dobi ideje, kako bi lahko naročniku pomagali še na kakšnem drugem področju pri oblikovanju digitalne strategije.