fbpx

Video montaža

Deli objavo:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Video montaža je eden od najbolj pomembnih delov video produkcije. Po končanem snemalnem dnevu imamo navadno na voljo več ur posnetega materiala. Zadeva je še bolj kritična v kolikor snemanje ne poteka po scenariju ampak gre za snemanje dogodka in je kamera vklopljena dalj časa. Kot smo omenili že v nekaterih prejšnjih blogovskih zapisih, se nivo koncentracije in čas, ki ga gledalec posveti gledanju video posnetkov, precej krajša. Ključnega pomena je torej, da je sporočilo, ki ga podajamo čim krajše, jasno in  hitro. Cilj je doseči čim večje število gledalcev. Na primer pri oglaševanju preko socialnih omrežij je video montaža zelo pomembna, saj zaradi nasičenosti z video posnetki uporabnik oglasna sporočila gleda zgolj nekaj sekund. Prav zato je dinamična video montaža s katero bomo dosegli zanimanje naše ciljne skupine, hkrati pa predali naše sporočilo ključni del tega procesa video produkcije.

Video montaža je le del video produkcije. Toda za njeno uspešno implementacijo je potrebno analitično sestaviti celoten proces. Pred dejanskim snemanjem je potrebna priprava; zasnova zgodbe, priprava snemalnega plana in izbor lokacije snemanja. Sledi snemalna faza. Naši snemalci si že med potekom snemanja zapisujejo katere sekvence so bile posnete bolje in katere bodo bolj verjetno za končni izdelek bolj uporabne. Video montaža se na ta način precej olajša, saj s tem prihranimo ogromno časa. Včasih ogledovanje posnetkov poteka sproti, na samem setu, saj na ta način prej vidimo če je potrebno dodati še kakšne posnetke oziroma posneti še enkrat. Najslabša stvar, ki se nam lahko zgodi je namreč da smo med snemanjem zadovoljni z našimi posnetki, nato pa šele ob montiranju opazimo da vse ni tako dobro kot je izgledalo na prvi pogled. Pogosto se namreč na manjšem ekranu, ki je na voljo na kameri ne opazi da se je kamera zatresla, kar je lahko zelo moteče ko ta posnetek gledamo na večjem ekranu, na primer na računalniku. Prav tako lahko nekateri kadri izgledajo dobro na manjšem ekranu, nato pa se ob kasnejšem pregledu na večjem ekranu izkaže, da so na njem neki moteči detajli. Video montaža za svojo uspešnost najprej potrebuje dobro snemalno ekipo, saj v primeru slabega posnetka še tako dobre veščine zlaganja posnetkov nimajo nobenega pomena. Ko smo zadovoljni s posnetki snemalcev, trdi disk z video posnetki predamo montažerju in mu zraven predamo napotke kako naj se dela loti.

V naslednjem koraku se montažer najprej loti pregledovanja posnetkov. Dobre in uporabne posnetke označi, tako da ve kje jih lahko najde v naslednjih fazah montaže. Montažer je sodeloval tudi pri pisanju scenarija in je seznanjen s potekom snemanja, tako da lahko to delo opravi hitreje. Video montaža se tako nadaljuje z zbiranjem uporabnega materiala v posebne datoteke kjer se nato pregleda še enkrat in naredi tako imenovani ‘jagodni izbor’. Izbrane posnetke najprej sinhronizira z zvočnim posnetkom. Nato material sestavi v neko smiselno celoto – groba montaža. Ta video posnetek nato pošlje v pregled ekipi, ki poda prva mnenja. V tem koraku imajo prav vsi prosto mnenje da podajo morebitne nasvete kako bi video spremenili, v tej fazi se še vedno lahko tudi malo oddaljijo od prvotnega scenarija. V kolikor je med potekom snemanja prišlo do kakšnega nepredvidenega dogodka, ki bi video lahko dobro dopolnil in poživil se ga lahko naknadno vključi v video. Take stvari se zlasti dogajajo ko snemamo kak dogodek na katerem je prisotno večje število ljudi. Video montaža je navadno v tem koraku zelo fleksibilna, saj preizkušamo več različnih načinov kako bi obogatili posnetek in ga čim bolj približali potrebam naročnika. Pri bolj zahtevnih posnetkih montažer pripravi več različnih zasnov za video posnetek, med katerimi lahko izbiramo. Na podlagi predlogov sodelavcev montažer po potrebi preuredi video in ga nato pošlje v predogled še naročniku. Ko so naročnik, ekipa Single-Digital in montažer zadovoljni s potekom montaže, se lahko začne končna faza procesa video montaža.

Video montaža od tu naprej poteka hitreje, saj ima montažer v glavi točno sliko o tem kako naj izgleda končni izdelek. Izbere primerno zvočno podlago in po potrebi doda tudi animacije ali grafične dodatke. Video montaža tako obsega večje število dejavnikov pri katerih navadno sodeluje več ljudi in ne zgolj posameznik.

Montažer predstavi različico, ki je blizu končne. Ta posnetek pošlje v agencijo, kjer ga ekipa Single-Digital pregleda in predlaga morebitne izboljšave. Ko smo zadovoljni s to različico, se posnetek pošlje naročniku v zadnji pregled in ko je z videnem posnetkom zadovoljen, je le-ta pripravljen na objavo.

Video montaža pa se tu seveda ne konča. Montažer pripravi več različic, ki so primerne za več vrst spletnih platform. Za prej omenjeno oglaševanje prek socialnih omrežij, se navadno pripravi krajši video, z nekoliko bolj dinamično montažo (dolžina navadno ne presega 30 sekund), ki vzbudi potrošnikovo zanimanje v prvih, najbolj ključnih trenutkih. Ta video posnetek je namenjen temu, da v uporabniku vzpostavi zavedanje, da produkt obstaja in da ga ohrani v svojih mislih. Tistim, ki jih ta krajši posnetek prepriča in kliknejo na povezavo, ki je navedena zraven posnetka, pa je na “ciljni spletni strani” predstavljena polna različica videoposnetka  (okvirna dolžina je okoli 3 minut). Uporabnikom, ki jih posnetki zanimajo, nato preko “ponovnega trženja” pogosteje prikazujemo naše videe in ga tako spodbujamo k nakupu. Glede na to na kateri stopnji spletnega lijaka (funnel) se potrošnik nahaja je prilagojena video vsebina in prav zato je video montaža na tej točki tako pomembna. Vedno ko snemamo video posnetke, namreč že od samega začetka razmišljamo kako bomo posnet material uporabili v čim več različnih namenov. Izkušnje iz montaže videoposnetkov, ki smo jih pripravili za naše pretekle stranke so nas pripravile na montažo posnetkov veliko različnih vrst. Ekipa, ki se ukvarja s snemanjem videov in montažo najraje snema dinamične videe z veliko akterji in dogajanja, pri katerih nam naročniki zaupajo proste roke. Takrat video montaža pride še do prav posebnega izraza in to opazijo tudi gledalci teh videov, ki si jih ravno zaradi tega bolj zapomnijo.

 

Video montaža in priljubljenost njenih končnih produktov še vedno v porastu. Video vsebine, zaradi hitrejše in manj zahtevne absorbcije podatkov in informacij ki jih prenašajo, izpodrivajo vlogo knjig in druge tiskane literature. Video vsebine so tudi vodilna panoga v svetu spletnega oglaševanja in so tako postala ključni del ponudbe naših storitev v digitalnem marketingu. Večina naših naročnikov se že ob začetku sodelovanja odloči za to, da bi se njihovo sporočilo, novim potencialnim strankam, preneslo s pomočjo video vsebin. Naši partnerji, ki se že ob začetku sodelovanja odločijo za oglaševanje s pomočjo video posnetkov, navadno dosegajo precej boljše rezultate od tistih, ki se najprej odločijo za oglaševanje brez video podpore. Video montaža je tako ena izmed najbolj zasedenih delovnih mest v naši agenciji. Delovne izkušnje na tem področju, jim omogočajo kreativno razmišljanje pri izpolnjevanju želj naročnika.